1863’te Paris’in ünlü resim sergisi Salon’a başvuran tabloların ancak yarısı kabul alır. O yıl sergiye alınmayan sanatçıların şikayetleri üzerine III. Napolyon Salon des Refusés (Reddedilenler Salonu) adıyla başka bir sergi düzenlemesine izin vermiştir.
Édouard Manet, Kırda Öğle Yemeği, 1863, Tuval üzerine yağlı boya, 208 x 264.5 cm, Musée d’Orsay, Paris, Fransa.
Bu sergide, giyimli iki erkeğin arasında çıplak bir kadının resmedildiği Manet’nin “Kırda Öğle Yemeği” gürültülü bir skandala neden olur. Bu tablo çimlerde öğle yemeğindeki Parisli adamları gerçek halleriyle göstermektedir. Klasik geleneksel biçimde giydirilmemişlerdi ve Manet gerçek insanları modern bir dünyada resmederek geleneklere karşı gelmişti. Eleştirmenlerce ahlaka aykırı bulunmuştu.
Claude Monet, Kırda Öğle Yemeği, 1865, Tuval üzerine yağlı boya, 130 x 181 cm, The Pushkin Museum of Fine Arts, Moscow, Rusya.
Monet de bu eserdeki temayla 1865’de bir resim yapmayı tasarlar. Monet daha gerçekçi bir düzenleme yapmaya çalışır. Doğal boyutlardaki figürler gerçek bir anın belgesi hissini verir. Bu stüdyo resmi, açık havada haftalarca süren çalışmanın sonucudur.
Paul Cézanne, Kırda Öğle Yemeği, 1869, Tuval üzerine yağlı boya, 60 x 81 cm, Özel Koleksiyon.
Manet, 1870’lerde Paris sanat camiasının önde gelen isimlerinden biri olmuştur. Resimleri, Salon'u gezenler üzerinde şok etkisi yaparken gençlerin beğenisini kazanmıştı. Cézanne da Manet’nin eserlerini yakından takip eden bir hayranıydı. Bu dönemdeki iki resmi, Manet’nin bir yıl önce büyük bir skandala yol açan Olympia ve Kırda Öğle Yemeği yapıtlarına doğrudan birer göndermeydi.
Pablo Picasso, Kırda Öğle Yemeği, 1961, Tuval üzerine yağlı boya, 60 x 73 cm, Galerie Rosengart, Luzern, İsviçre.
Picasso ise, Manet’nin Kırda Öğle Yemeği tablosundan ürettiği çeşitlemelerde ‘ressam ve modeli’ konusunu ele alıyordu. 1961 tarihli çeşitlemesi bu klasiğin bütün temel öğelerini içermekteydi. Picasso’nun ustalardan uyarlamaları onun en meşhur resimleri arasında yer bulur...
Yararlanılan Kaynaklar:
Zeidler, B., (2005). Monet, Literatür Yayıncılık, İstanbul.
Spence, D., (2011). Büyük Ressamlar Manet, Birinci Baskı, Koleksiyon Yayıncılık, İstanbul.
Altuna, S., (2013). Ünlü Ressamlar Hayatları ve Eserleri, Birinci Baskı, Hayalperest Yayınevi, İstanbul.
Spence, D., (2011). Büyük Ressamlar Manet, Birinci Baskı, Koleksiyon Yayıncılık, İstanbul.
Spence, D., (2012). Büyük Ressamlar Monet, Üçüncü Basım, Koleksiyon Yayıncılık, İstanbul.
Nonhoff, N., (2005). Cézanne, Literatür Yayıncılık, İstanbul.
Walther, I.F., (2005). Picasso, Birinci Basım, Taschen/Remzi Kitabevi, İstanbul.
Çev:Eşkinat, E., (2011). Manet, Birinci Baskı, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.